Extrudat
Polistiren extrudat (XPS) Gama de polistiren extrudat a fost creata pentru a elimina dezavantajele polistirenului expandat. Timpul de viata al polistirenului extrudat este lung. Datorita tehnologiei de fabricare, placile au o structura omogena cu celule inchise. Aceasta asigura termoconductibilitate termica redusa indelungata, rezistenta mecanica, impermeabilitate absoluta pentru apa si vapori (μ = 50 - 100) - cresterea cantitatii de umezeala in porii materialului inrautateste calitatile lui termoizolante. Acest tip de izolatii au greutate redusa si sunt simplu de montat. Impreuna cu rezistenta crescuta la invechire, acestea sunt avantajele polistirenului extrudat fata de cel expandat, dar la un pret relativ mai inalt al materialului. Grosimea izolatiei depinde de materialul peretilor inconjuratori, grosimile cel mai frecvent utilizabile in constructii fiind cuprinse intre 40mm si 70mm. Pentru acoperisuri, grosimea ar putea atinge si valori de peste 200mm. Materialul se clasifica dupa clasa de ardere ca fiind greu inflamabil - clasa Е (cf. БДС-EN 13501-1). Polistirenul extrudat are o intrebuintare mai limitata si specializata, datorita alternativelor mai accesibile in cazurile generale de executare a termoizolatiilor. Rezistenta mecanica superioara il face cel mai corespunzator pentru izolarea fundatiilor si placilor de baza, sub placi de subsol rezistente la incarcari, pentru terase inversate normale sau circulabile, pentru acoperisuri inverzite, pentru acoperisuri de beton in panta. Impermeabilitatea la apa a XPS este avantajul principal la executarea izolarii termice sub cota zero - fundatii si pereti la subsol, incaperi ude si podele industriale. Aplicarea termoizolatiilor cu grosimile suficiente, se justifica acum, ca urmare a cheltuielor de incalzire, tot mai mari.
GROSIMEA TERMOIZOLATIEI MINIME NECESARE, O PUTEM AFLA DIN NORMATIVELE IN DOMENIUL CONSTRUCTIILOR, SPECIFICE FIECAREI TARI.
In ultimii ani, in tarile din UE se observa o tendinta trainica spre cresterea protectiei termice a constructiilor, anvelope ale cladirilor, in scopul economisirii energiei necesare incalzirii si racirii acestora. Produsele FIBRAN XPS sunt fabricate in conformitate cu Directiva 89/106/EEC si corespund strict Anexei ZA la Standardul European Armonizat EN 13164. Directiva pentru produsele de constructii (89/106/EEC) este o directiva din Noua Abordare a barierelor tehnice in comert, care duce la circulatia libera a marfurilor. Cerintele de baza ale Directivei catre produsele de constructii sunt:
- Stabilitatea si rezistenta mecanica
- Siguranta in cazul unui eventual incendiu
- Igiena, sanantatea si mediul
- Siguranta in exploatare
- Protectia la zgomot
- Economia de energie si retinerea caldurii
Placile termoizolante din polistiren extrudat FIBRAN XPS, cu grosimea cuprinsa intre 20 si 180 mm, cu denumirea comerciala FIBRAN XPS. Produsele FIBRAN XPS sunt destinate izolarii termice a constructiilor. Anul obtinerii marcajului CE pe produsele FIBRAN XPS este 2006. Marcajul CE permite accesul produselor pe piata europeana. Produsele cu marcajul CE corespund specificatiei tehnice. Ele sunt evaluate de un organ agrementat. Producatorul poarta raspundere pentru utilizarea marcajului CE. Incercarile tipice initiale asupra produselor FIBRAN XPS au fost efectuate de urmatoarele Institute Agrementate:
Institut de Cercetare pentru Izolatii Termice, Munchen (FIW) Lochamer Slag 4 82166 Grevelving, Germania Numar de identificare: 0751
Institut de Incercare a Materialelor de Constructii, Hanovra (MPA BAU) Nienburger Strasse 3 30167 Hanovra, Germania Numar de identificare: 0764
In procesul de fabricatie, se urmaresc cerintele urmatoarelor standarde:
EN 13164:2001 Produse termoizolante pentru constructii. Produse de polistiren extrudat (XPS), realizate in conditii de fabrica. Standardul European БДС EN13164 se bazeaza pe urmatoarele standarde:
STABILITATEA DIMENSIUNILOR SI REZISTENTA MECANICA EN 822 - Produse termoizolante pentru constructii. Determinarea lungimii si latimii. EN 823 - Produse termoizolante pentru constructii. Determinarea grosimii. EN 824 - Produse termoizolante pentru constructii. Determinarea rectangularitatii. EN 825 - Produse termoizolante pentru constructii. Determinarea planeitatii. EN 826 - Produse termoizolante pentru constructii. Determinarea comportarii la compresiune. EN 1604 - Produse termoizolante pentru constructii. Determinarea stabilitatii dimensiunilor la anumite conditii de temperatura-umiditate. EN 1607 - Produse termoizolante pentru constructii. Determinarea rezistentei la intindere, perpendiculara pe suprafete.
ABSORBTIA DE APA EN 12086 - Produse termoizolante pentru constructii. Determinarea caracteristicilor de transfer al vaporilor de apa. EN 12087 - Produse termoizolante pentru constructii. Determinarea absorbtiei de apa prin imersiune suplimentara. EN 12088 - Produse termoizolante pentru constructii. Determinarea absorbtiei de apa prin difuzie.
REACTIA LA FOC
EN 15501-1 - Clasificarea produselor si elementelor de constructii dupa reactia lor la foc. Partea 1: Clasificarea pe baza rezultatelor din testele de reactivitate la foc.
REZISTENTA TERMICA
EN 12667 - Caracteristici termice ale materialelor si produselor de constructii. Determinarea rezistentei termice prin intermediul placii incinse protejate si prin metodele de masurare a fluxurilor termice. Produse cu rezistenta termica inalta si medie. EN 13172 - Produse termoizolante pentru constructii. Evaluarea conformitatii.
Poze aplicatii:
|